Piasek i jego wykorzystanie w budownictwie
Piasek to luźna skała osadowa, która składa się z ziaren mineralnych niezwiązanych spoiwem. Jego głównym elementem składowym jest kwarc. Ziarna mają zróżnicowaną wielkość – może się ona wahać od 0,05-0,063 do 2 mm. Złoża piasku występują w całej Polsce. Wydobywa się go za pomocą metody odkrywkowej. Kopalnie takie zwane są również piaskowniami. Wydobyty piasek może być zanieczyszczony materiałami organicznymi, takimi jak korzenie, ziemia, torf czy resztki roślinne oraz pochodzenia mineralnego, czyli pyłami bądź bryłkami gliny. Aby piasek nadawał się do wykorzystania musi zostać najpierw uszlachetniony. Proces uszlachetniania polega na opłukaniu piasku, a następnie odpowiednim jego wysuszeniu.
Beton i zaprawy murarskie
Beton to jedno z podstawowych tworzyw wykorzystywanych w budownictwie. Wytwarza się go z trzech składników: wody, cementu oraz kruszywa. Jednym z najczęściej stosowanych kruszyw w produkcji betonu jest właśnie piasek. Masa betonowa może być również wzbogacona innymi dodatkami i domieszkami, w zależności od tego, jaki efekt jest pożądany. Powszechnie stosuje się także zaprawy murarskie, których bardzo ważnym składnikiem jest piasek kwarcowy. Wykorzystywane są w kilku celach, między innymi do trwałego łączenia ze sobą poszczególnych elementów konstrukcyjnych, np. cegieł w murze. Zaprawa stosowana jest także do ochrony elementów przed wpływem czynników zewnętrznych, tworzenia jednolitej powierzchni ścian, wypełniania ubytków i uszczelniania konstrukcji.
Inne zastosowanie piasku
Różnice w wykorzystywaniu piasku związane są ściśle z grubością jego ziaren. Na przykład do produkcji gładzi stosowane jest bardzo drobne kruszywo od 0,25 do 0,5 mm. Gładź nie może zawierać nierówności i wpukleń, dlatego tak ważna jest średnica materiału. Ponadto piasek kwarcowy jest surowcem niezbędnym do produkcji szkła, które jest jednym z istotniejszych materiałów we współczesnej architekturze. Oprócz piasku w skład tzw. zestawu szklarskiego wchodzą węglan sodu oraz węglan wapna.
Treść