Zaprawa cementowa, zaprawa murarska – jaki piasek wybrać

Cement na cegłachMyślą o materiałach budowlanych zazwyczaj mamy na myśli cegły, pustaki, wapno czy cement. Nie poświęcamy zbyt dużo uwagi zdecydowanie najważniejszemu budulcowi, bez którego nie byłoby ani zapraw murarskich, zapraw cementowych, szkła, ani wielu innych elementów. Chodzi oczywiście o powszechnie używany piasek kwarcowy. Piasek to niezwiązana spoiwem, luźna skała osadowa. Piaski są najczęściej występującą luźną skałą osadową, która wraz z innymi minerałami tworzy gleby. Aby piasek mógł zostać użyty do stworzenia zaprawy musi zostać najpierw wydobyty i przygotowany w suszarni piasku. Powinien on również spełniać pewne istotne warunki.

 

Rodzaje piasku

Piasek wykorzystywany do tworzenia zapraw budowlanych musi być kruszywem drobnoziarnistym, oznacza to, że wielkość ziarna nie powinna przekraczać 4 mm. W zależności od średnicy ziaren wyróżnia się dwie odmiany piasków o średnicy do 2 mm oraz o średnicy do 1 mm. Piasek dzieli się również na dwie klasy: piaski naturalne pochodzenia polodowcowego lub rzecznego lub piaski łamane ze skał granitowych czy bazaltowych. Dostępny jest również piasek kolorowy. Uzyskuje się go poprzez barwienie naturalnego piasku polimerami. Ten typ wykorzystuje się przede wszystkim do wykonywania tynków w różnych kolorach.

 

Rodzaj zaprawy a piasek

Wykonując metr sześcienny zaprawy cementowej lub cementowo-wapiennej potrzeba około metra sześciennego piasku o ziarnach do 2 mm. Z kolei w przypadku zaprawy murarskiej najlepiej sprawdzi się piasek kwarcowy lub łamany o ziarnach średnicy od 0,25 do 0,5 mm. Niezwykle ważne jest, żeby piasek ten był czysty. Iły, gliny czy fragmenty roślin sprawią, ze zaprawa się nie zwiąże. Kiedy wykonujemy warstwy wyrównawcze podłogi przy wykorzystaniu gładzi najlepszym rozwiązaniem będzie piasek drobny o średnicy 0,25-0,5 mm. W przypadku tynków im gładsza ma być powierzchnia tym drobniejszy piasek powinniśmy zakupić. Na przykład tynk o chropowatej powierzchni uzyskuje się, kiedy do zapraw dodamy kruszywo o większych ziarnach.